Spis mere grønt!


Vi starter med en gammel nationalret – frikadellen

I første opslag af den ny serie “hvad gør jeg selv for klimaet”, præsenteres frikadellen lavet på linser i stedet for hakket kalv og flæsk. Vegetarisk madlavning er ikke noget, jeg har gjort så meget før, men jeg ser det som en rejse, der hænger uløseligt sammen med at spise mere grønt. Og nu er jeg i gang.

De her deller er lige så nemme at lave som klassiske frikadeller, og de kan i lige så høj grad varieres, når først der er kommet styr på farsen, og den ikke løber ud eller brænder fast på panden. Det kan lykkes, og især var det blandingen af linser, som gjorde udslaget. Jeg har til fire personer og ca. fire gange så mange frikadeller som på billedet brugt:

  • 1 dl røde linser
  • 2 dl grønne linser
  • 1 rødløg. Smid gerne nogle løgtoppe fra gendyrkede løg eller rødløg oveni.
  • 1 fed hvidløg. Har du toppe fra gendyrkede hvidløg, så kan en halv dl. af dem med fordel smides oveni.
  • 1 æg (kan erstattes af 1 tsk loppefrøskaller for den veganske linje )
  • 2 tsk loppefrøskaller
  • 1 dl rasp
  • 1 dl hvedemel
  • 1 dl havregryn
  • 2-3 dl revet squash
  • 1 stor håndfuld persille
  • 1 stor håndfuld frisk basilikum
  • Saften af 1/4 lime frugt
  • 1/2 dl vindruekerne- eller solsikkeolie til stegning
  • Krydderier:
    • Salt til kogning af linser + 1 tsk til farsen
    • Røget paprika
    • Sellerisalt
    • Sort peber eller pebermix

Bland de røde og grønne linser og kog dem i saltet vand i 20 minutter. 5 dl vand til 3 dl linser eller følg anvisningen på linserne.

Linsefrikadeller. De ligger på en frokosttallerken med en lille tomat og en kvart figen, så de er ikke så store, som de umiddelbart ser ud.

Skær løget over 1 cm over roden. Gendyrk løgroden i en potte, så har du løgtoppe til næste gang. Hak løget og hvidløget samt persillen fint. Hak basilikum groft og riv ca. en halv mellemstor squash groft på et rivejern (bliver til 2-3 dl).

Mens linserne koger, røres løg, hvidløg, squash, persille, basilikum og sammen i en skål.

Bland krydderier, æg, loppefrøskaller, rasp, havregryn og mel i.

De kogte linser røres i ved hurtig onrøring, så ægget ikke koagulerer for hurtigt. Tilsæt limesaften.

Når blandingen har stået lidt og der kan formes deller af den, varmes olien på en pande. Steg dunserne 4 min på hver side ved mellem varme eller som du ville stege frikadeller med kød.

Afhængig af størrelsen på panden skal nok bruges to gange olie med lynvask af panden ind i mellem, så brændte rester kommer væk.

Forslag til tilbehør: Kartofler og chilimayo. Humus eller en salat af hjertesalat, kogte kikærter, feta, figner og cherry-tomater. Og en god olivenolie ovenpå.

Jeg håber det vil smage, og modtager rigtig gerne konmentarer. Som med kødfrikadeller er variationsmulighederne mange, så prøv dig frem.