Ecosia: En grønnere søgemaskine

Hvordan fandt du denne side? Ved en google-søgning, måske?

For nogle år siden googlede jeg “eco friendly search engine” og fandt, at der faktisk var en side, jeg kunne besøge, hvor fra jeg kunne lave en søgning. Den hed ecosia.org.

Dette billede er fra februar 2020. Nu i september er over 108 mio træer plantet siden starten i 2009

Grunden til at begynde med at bruge ecosia.org fast, var, at siden og søgemaskinen drives af en non-profit organisation, som sender overskuddet fra reklameindtægterne videre til træplantning. I starten i 2009 var det plantning af Akacietræer i Burkina Faso, men nu i 2020 er der projekter over hele verden – især på den sydlige halvkugle.

Reklameindtægterne fremkommer ved at kommercielle søgeresultater vises i toppen, præcis som var det Google eller Apple, der leverede resultatet. Jeg har brugt internettet før 00’erne og husker, hvordan Google bare kom så, og sejrede: De blev rige på søgemaskinen, og selve det at søge på nettet blev i sproget til at “google” (det svarer vel nogenlunde til at bruge “nike” for at det at løbe).

Er det greenwashing?

Var der ikke noget med klimakreditter og lyssky projekter om at købe aflad, så vi i vores del af verden kan fortsætte vores forurening, mens klimaproblemet løses af de fattige i udviklingslande – de har jo så meget brug for penge, og har masser af tid til at gå og plante træer ?!!

Der ER grund til at være skeptisk, derfor har jeg også lavet noget research. Først vil jeg henvise dig til Ecosias regnskab, som du finder her. Det er faktisk 80% af overskuddet som går til træplantning. Meen, da det er firmaet selv, som får regnskabet udarbejdet, kan der jo stadig være ugler i mosen. I min søgning efter troværdige kilder, fandt jeg frem til en video lavet af Our Changing Climate, som har lavet et hav af videoer om klimaforandringer, greenwashing og ægte grønne, klimavenlige initiativer.

Nej, den er faktisk god nok

Det eneste kritikpunkt, jeg hører i OCC’s video er, at Ecosia får søgeresultaterne via Microsofts Bing, som jo er standard-søgemaskinen i browseren Edge. Microsoft får (2019) 44% af strømmen fra vedvarende kilder, mens Google kører på 100% grøn strøm. Microsoft har dog forpligtet sig til at hele forretningens klimaaftryk skal reduceres med 75% inden udgangen af 2030, og det vil gøre Ecosia og bing stadigt mere grøn at bruge. Det kan suppleres med, at Ecosia bruger 8% af overskuddet til opsparing og investering (grønne investeringer, naturligvis) og selv drives 200% af grøn energi. Det sidste betyder lidt forenklet, at for hver 2 kWh, der laves af solcellerne på Ecosias kontorbygninger, bruger de 1 kWh selv og sælger 1 kWh til elnettet.

Du køber måske nok træplantning som aflad for din ivrige søgeaktivitet – men kan du undvære en søgemaskine i vores tidsalder ? Det kan jeg ikke, så med Ecosia har jeg i det mindste en søgemaskine, som i sig selv kører på grøn strøm OG laver træplantning.

Klik på billedet for at se videoen
Når jeg ser denne flok unge mennesker, bliver jeg bare glad. Klik på billedet for at gå til Ecosias egen blog.

Installation af Ecosia

Hvis nu ecosia kun var en side, du skulle huske at gå ind på eller lave til startside i hver af dine browsere, så ville der nok være mange gange, hvor du glemte det. Sådan var det da for mig i starten. Det løses nemt ved at Ecosia nu både er en app til Android og iOS, et plugin til Chrome samt en af de søgemaskiner, du kan vælge, når du installerer en ny browser.

En anden blogger, Lauren James, viser i dette indlæg, hvordan du får Ecosia ind: https://inspirecreateeducate.co.uk/lifestyle/how-to-make-ecosia-your-default-search-engine-everywhere/

Jeg har selv på min telefon erstattet Google’s search bar widget med en tilsvarende Ecosia søge-widget. Så, Ecosia er nok det moderne menneskes nemmeste life hack i en grønnere retning – brug den!

Wikipedia om B Corporation certificeringen: https://en.wikipedia.org/wiki/B_Corporation_%28certification%29

2 kommentarer

 1. Lasse Bøhme Forfatteren skrev:

  Et par supplerende noter:

  Hvis du er skeptisk mht. relevansen af søgeresultater fra Ecosia (Bing) vs. Google, så er Bing faktisk bedre end sit rygte. Du kan jo prøve at google’ (eller ecosia’e) emnet.

  Kan du ikke undvære Google i en given søgesituation, kan du fra Ecosia søge med #g i enden og springe til Google ad den vej.

  Der er færre reklamer på Ecocia end Google, som efterhånden (bl.a. pga. produkt-søge-kunkurrencen fra Amazon) har så mange reklamer, at det som minimum giver anledning til at spørge, om det flugter med deres mission (at stille verdens information til rådighed, underforstået unbiased). Jeg klikker aldrig på ads fra Google.

  Selv om du ikke klikker på reklamer hos Ecosia, hjælper du stadig ved at være bruger, da det giver firmaet mulighed for bedre reklameaftaler.

  27. sep. 2020
  Svar
 2. Theo Askov Forfatteren skrev:

  Tak for kommentarerne. Der er flere pointer, som er nye for mig.
  Jeg har, for at holde mit indlæg kort, helt undladt min egen oplevelse af søgeresultaterne fra Bing. Dit input giver mig da så lige anledning til at sige, at jeg er enig. Når jeg en sjælden gang ikke har fundet, det, jeg søgte efter, er jeg ofte gået ind på Blackle.com, som er en google søgning med sort skærm. Det mindsker strømforbrug på min enhed, men fra nu af vil jeg bruge dit tip med #g

  27. sep. 2020
  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *